Preskočiť na obsah
KnxSolution.sk - KNX Technológia odolná voči budúcnosti
KnxSolution.sk - KNX Technológia odolná voči budúcnosti
Dodatočné vybavenie budovy pomocou KNX

Dodatočné vybavenie budovy pomocou KNX

Dodatočné vybavenie budovy pomocou KNX - je to vôbec možné?

Vo všeobecnosti je dodatočná montáž pomocou KNX v existujúcich budovách pomerne náročná. Zelený zbernicový kábel KNX je ústredným prvkom systémov KNX a spája akčné členy a senzory v inteligentnom dome. Ak kabeláž ešte nie je nainštalovaná, dodatočná montáž často vyžaduje veľa úsilia (napríklad drážkovanie stien). Alternatívne bezdrôtové riešenie, napr. s KNX RF, je často jednoduchšia možnosť.

Je dôležité poznamenať, že štruktúra sa líši od bežnej elektroinštalácie. V tradičnej elektroinštalácii vedie elektrické vedenie z rozvodnej skrine cez vypínač pod omietku k svietidlu. Otočením vypínača sa zatvorí alebo preruší elektrický obvod a lampa sa rozsvieti alebo zhasne. Inštalácia KNX je nastavená inak: Zbernicové káble vedú z riadiacej skrine k rôznym zariadeniam. Medzi vypínačom a lampou nie je žiadne spojenie. Kabelážny systém je následne doplnený o vhodné aktory, snímače a displeje. Čo presne má potom prepínač alebo tlačidlo ovládať, sa určí pri parametrizácii komponentov. Akonáhle je všetko nainštalované a správne parametrizované, môžu zariadenia medzi sebou komunikovať. Inštalácia KNX je preto oveľa flexibilnejšia ako bežná elektroinštalácia.

Pri novostavbe alebo komplexnej rekonštrukcii môže byť zbernicový kábel umiestnený v stene popri konvenčných silových vedeniach, aby sa vzájomne prepojili rôzne prvky s podporou KNX. Ak bolo počas fázy výstavby položených veľa prázdnych potrubí, neskoršia dodatočná montáž pomocou káblov KNX sa dá realizovať jednoduchšie. V tomto prípade môžu byť KNX káble následne inštalované bez nutnosti otvárania celých stien. Často sa to deje napríklad v moderných kancelárskych budovách.

Systém KNX je vďaka kabeláži výrazne stabilnejší ako bezdrôtové riešenia. Navyše ide o rokmi etablovaný štandard. Vďaka celosvetovej distribúcii už existuje viac ako 8000 certifikovaných produktov, ktoré sú navzájom kompatibilné. Systém KNX je možné flexibilne preprogramovať, ak sa zmenia požiadavky a možno ho pripojiť aj k iným protokolom. Týmto spôsobom možno do systému integrovať aj rádiové riešenia ako KNX RF, DALI alebo EnOcean. Štandard KNX je preto tiež tým, ku ktorému existuje v automatizácii budov najviac rozhraní. Pre jeho široké využitie sú motivovaní implementovať pripojenie svojich produktov do inštalácie KNX aj ďalší výrobcovia smart zariadení.

Predchádzajúci článok KNX pre moderné budovy
Nasledujúci článok KNX ABB

Zanechať komentár

* Povinné políčka