Preskočiť na obsah
KnxSolution.sk - KNX Technológia odolná voči budúcnosti
KnxSolution.sk - KNX Technológia odolná voči budúcnosti
KNX pre moderné budovy

KNX pre moderné budovy

KNX štandart pre smart inštalácie

Dopyt po komforte a všestrannosti v rezidenčných alebo komerčných budovách v posledných rokoch rýchlo rastie. Znamená to komplexný systém pokrývajúci inteligentné riadenie, nízku spotrebu energie a vysokú úroveň bezpečnosti. V minulosti bol systém dosť komplikovaný z hľadiska elektrického vedenia, pretože každá funkcia zariadenia potrebuje svoj vlastný fyzický ovládací kábel.

Na začiatku si vyžaduje veľké množstvo úsilia v oblasti návrhu a inštalácie a neskôr si vyžaduje vysoké nároky na údržbu. Vysoká hustota káblov môže predstavovať aj vysoké riziko požiaru. Preto bola vyvinutá nová inštalácia pre jednotnú komunikáciu medzi akýmkoľvek ovládačom, snímačom a akčným členom a pomenovaná systémom KNX. Systém KNX používa iba dvojvodičovú inštalačnú zbernicu, ktorá prenáša signály medzi zariadeniami paralelne k napájaciemu káblu 230 VAC. Preto systém KNX podstatne znižuje hromadnú prácu elektrických rozvodov vo vnútri budovy a ďalej znižuje riziko požiaru a údržbu.

Napájanie pre KNX Bus

Systém KNX môže byť nielen veľmi jednoduchý s niekoľkými zariadeniami, ale môže byť aj rozšírený o komplexný systém so stovkami zariadení na použitie v budove. V oboch prípadoch je na napájanie zbernice KNX potrebný zdroj KNX. Napájací zdroj KNX nevyhnutný pre prostredie KNX Bus a nemožno ho nahradiť konvenčným zdrojom spínaného režimu.

Pohon KNX

Akčný člen KNX prevádza príkazy prijaté zo senzorov, automatických ovládacích spínačov alebo časovačov na akcie a tvorí rozhranie medzi systémom KNX a elektrickými zariadeniami, ktoré sa zvyčajne používajú pre aplikácie osvetlenia, žalúzií a kúrenia. V súčasnosti je hlavným a ekonomickým riešením pohon implementovaný s mechanickým relé (relami) na zapnutie alebo vypnutie na akomkoľvek type záťaže, ktorá je k nemu pripojená.

Predchádzajúci článok Kombinácia viacerých výrobcov KNX?
Nasledujúci článok Dodatočné vybavenie budovy pomocou KNX

Zanechať komentár

* Povinné políčka